teglagyűjtemény.hu

Címeres,feliratos,bélyeges,monogrammos,antik téglát gyűjtök a múlt értékének megőrzése,rusztikus falfelületek,oszlopok készítésére saját és családom örömére.Kérem hívjon,ha van téglája:06302867086.E-mail:hausfrei@freemail.hu.Lenti mellől el is hoznám

Gasztronómiatörténet

Receptek

Bürkés bableves


25 dkg tarkabab, 25 dkg sertésbürke, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi színes paprika, babérlevél, só, ecet
A megválogatott és megmosott babot a főzés előtti este beáztatjuk. A bürkét meleg vízben jól megmossuk, megkaparjuk és feltesszük főni. Ha sózott a bürke, akkor csak a végén, ízlés szerint sózzuk a levest. Ha a bürke felforrt, hozzátesszük a babot, a babérlevelet, hagymát, fokhagymát és puhára főzzük. A lisztből és a zsírból rántást készítünk, melybe színes paprikát teszünk. Ha a rántás kész, felengedjük vízzel, simára keverjük, és a bablevesbe tesszük.
A leves elkészítése közben vörös- vagy lilahagymát sózunk le. A lesózott hagymára ízlés szerint ecetet illetve tökmagolajat tehetünk. A levest a hagymával és kenyérrel fogyasztjuk.

Tejfölös vargányás krumplileves


2 marék szárított vargánya, 1 db vöröshagyma, babérlevél, fokhagyma, só, fél kg krumpli, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt
A szárított vargányát forró vízben megmossuk, kiáztatjuk. Majd egy lábosba 3 l vizet öntünk, beletesszük a vargányát, babérlevelet, fokhagymát és a vöröshagymát. Félpuhára főzzük s hozzátesszük a meghámozott, kockáravágott krumplit. A tejfölt és a lisztet kis lábosban összekeverjük, felengedjük vízzel s simára keverjük. Majd összeöntjük a levessel, s addig főzzük, amíg a krumpli illetve a vargánya puhára nem főtt.

Kukorica málé


40 dkg kukoricaliszt, 3,5 dl aludttej, só, lekvár, tejföl, szódabikarbóna, cukor, kevés olaj
A kukoricalisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, az aludttejet, kevés sót, olajat és cukrot. Jó keményre összekeverjük, majd jól kizsírozott tepsibe öntjük. Tetejére kis cukrot hintünk, lekvárt vagy tejfölt tehetünk rá. Forró sütőben megsütjük.

Búza málé


30 dkg liszt, 3 tojás, 1 bögre tej, só cukor
A tojást a tej egy részével egy nagyobb pohárban vagy tálban jól fölkeverjük, megsózzuk, és a lisztet belekeverjük, a megmaradt tejjel sűrű palacsinta tésztává dolgozzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük, és forró sütőben megsütjük. Nagy kockára vágjuk és forrón tálaljuk.

Krumpli málé


10 nagyobb krumpli, fél l aludttej, 14-15 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsír, só, 5-6 evőkanál tejföl
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük. A reszeléket aludttejben elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet a sót, jól összekeverjük erősen kizsírozott tepsibe öntjük. A zsírt felforraljuk és meglocsoljuk a tepsiben lévő keveréket, s végül tejföllel meglocsoljuk. Forró sütőben pirosra sütjük.

Kukoricagánica


Fél kg kukoricaliszt, só, cukor, 1 liter tej
Felteszünk 1,5 l vizet forrni s, csipetnyi sót dobunk bele. Utána beleöntjük a kukoricalisztet, jól elkeverjük, hogy ne maradjon csomós. Közben a liter tejet felforraljuk, ízlés szerint tehetünk bele cukrot. A gánicát kanállal kiszaggatjuk. Tányérba tesszük , s tejet öntünk rá.

Nudli


1 kg krumpli, 40 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál zsír, só, hagyma
A tisztára mosott krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és krumplinyomón áttörjük. A gyúródeszkán szétterítjük, hozzáadjuk a lisztet, tojást, zsír felét, a csipetnyi sót és jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Két cm széles csíkokat vágunk, a csíkokat kisujjnyi hosszúra elvagdossuk, és a lisztezett gyúródeszkán tenyerünkkel egyenként megsodorjuk, enyhén sózott vízben kifőzzük. A felhevített zsírba a felaprított hagymát beletesszük, és aranysárgára pirítjuk. A kifőzött és lecsepegtetett tésztát beletesszük a hagymás zsírba, és jól összekeverjük. Forrón tálaljuk.
 

Lentiben a Tölgyfa utca 11.sz.alatt ház,szoba,apartman kiadó,500 m-re a Sárberki horgásztótól,közel a termál-és élményfürdő,uszoda ill.Szent György Energiaparkhoz,az ország leghosszabb kisvasútjához,6 km-re a szlovén,25 km-re a horvát,60 km-re az osztrák határtól egész évben!

Min.3max 13 vendéget fofadunk!

Tel: 0630 286 70 86  

A népi kultúrát, a gazdasági életet nagy mértékben meghatározta a táj földrajzi jellege. Hetés talaja nehezen művelhető, kötött agyagos volt. A rossz földrajzi adottságú, gyenge talajú Hetés népe a táj elzártságából adódó szegénység ellenére kiemelkedően szorgalmas, gazdák kiváló földművelők, és állattenyésztők.
A Kerka és a Válicka körül lévő községekben reggel nem dukál a hús. A káposztában vagy másképpen megfőzött húst kis- vagy nagy ebidre eszik. Azt tartják, hogy ha káposztát nem ehetnek egész nap éhesek, ezért káposztát sűrűn esznek. A káposztán kívül főznek reggelire: kurumpi-, ides-, savanyuó-, sárgoriépa-, karalábi-, tejes köles-, handinya-és vorgányalevest. Tiszta rántottlevest, dudori- v. savulevest. Ez utóbbit aludttejből főzik s belehabarnak. Katrabuczaleves is ilyen féle, ebben túró is van. Régebben a lencse a legfontosabb ételek egyike volt, ma már ritka. Reggelinél a második tál étel legtöbb helyen lisztből készül, hogy jóllakást biztosítsa. Leginkább gánica- gombócféléket készítenek, mint: száraz-, búzagombuczot-, kukoriczagomboczot, (liélekhajgálu v. baltafütyüke) kukoricza-, dödöllegánicát.

Délben egyszerű száraz étel járja: sült kurumpi, szárított vagy puha turu, disznóhús, fokhagyma, vöröshagyma, nyers vagy száraz gyümölcs, nyers káposzta.
A nagyobb munkaidőben, ha munkásokat alkalmaznak, délben is főznek, sütnek. Ilyenkor a déli ételek: tejfölös borsuleves, czukorborsu-, tormásborsu-, paradicsomleves. Disznutetü (hajdina) hajmás gyëmike-, bugya-, zsirka-, tásko-, eresztëtt gombucza-, pesztericze-, vorgánya-, fenyüalla-, nyugomba-, tehinóru-, s giévagombaleves. A hajmás gyëmike aprított fokhagymával berántott leves. A bugyilevesnél a tésztát tojással meggyúrják, gyüszüvel kiszaggatják, és zsírban megsütve teszik a levesbe. A zsírkalevesnél a disznóhúst apróra megvágják, megfőzik, ecetbe lisztet hintenek, és azzal a levest behabarják.
A leves után két-három, sőt többféle étel következik és pedig főtt- és sült tészták
Leggyakrabban készített tészták: barátfülö, cigánygyerek (lekváros gombóc) s különböző rétesek.

Utolsó ételül süteményeket adnak. Közülük felsoroljuk a következőket: kukorica-, búzapogácsa, küőttészta és kukori, béka-, likas- és fodroskalács.
Vacsorára készített ételek közül igen gyakoriak a tejes levesek: tejes piépleves, tejes mutymurutty zuzorkával, tiszta rántottleves, melyet betyárlevesnek is neveznek, macskanadrágleves kukoricapépből, olyan sűrű, hogy - mint tréfásan mondják - a macska megállhat benne. Második tál ételül gyakori a krumpligánica, tavasszal és nyáron a saláta, melyet ecettel vagy tejfölösen, vagy forró ecettel leöntve készítenek. Ha munkásokat tartanak, akkor este néhol kétféle levest tálalnak fel, melyek után rétest, palacsintát vagy túrós metéltet adnak.
Ünnep- és vasárnapokon, lakodalmak alkalmából főznek a legjobban, különösen a leveseket. A becsináltlevest majorság aprólékából készítik. Nagy gonddal készítik a mártásokat (paradicsom-, tormás- és vargányamártás). Majorsághúst csak nagyobb ünnepekkor esznek. Kalácsot ritkán sütöttek, mert a keltetést nem ismerték.
 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 12
Heti: 57
Havi: 511
Össz.: 107 968

Látogatottság növelés
Oldal: Gasztronómia,belföldi utazás
teglagyűjtemény.hu - © 2008 - 2024 - nonstopszoba.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »